Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Der-Grieche-Aktuell

ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ ΠΩΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ

Η ανεργία βάζει τέλος στις ψευδαισθήσεις για ανάκαμψη της οικονομίας

Το τελευταίο 12μηνο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 194.000 άτομα
ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στην έντεχνα καλλιεργούμενη αισιοδοξία περί επερχόμενης ανάκαμψης της οικονομίας βάζουν τα στοιχεία της ανεργίας του μήνα Μαΐου. Τα πράγματα είναι πολύ απλά: μέσα στο τελευταίο 12μηνο (Μάιος 2012-Μάιος 2013) ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 194.000 άτομα, δηλαδή κατά 16.000 άτομα περίπου μηνιαίως.

Τον Μάιο, όμως, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά περίπου 31.000 άτομα. Αυτό σημαίνει πως η αύξηση της ανεργίας τον Μάιο διπλασιάστηκε συγκριτικά με τη μέση μηνιαία άνοδο και η ύφεση της οικονομίας εντάθηκε αντί να μετριασθεί.
Με αυτή την εξέλιξη, οι ελπίδες ότι η ύφεση κορυφώθηκε στις αρχές του έτους και έκτοτε είχε αρχίσει να υποχωρεί πλέον αποτελούν παρελθόν, και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως διακρίνει φως στην άκρη του τούνελ. Γιατί ο διπλασιασμός του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, το τσουνάμι των νέων φόρων, τις περικοπές των μισθών και το φόβο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσει περαιτέρω σημαντικά την καταναλωτική δαπάνη και κατ' επέκταση θα επιδεινώσει την ύφεση στην οικονομία, ακόμη κι αν η τουριστική περίοδος πάει καλά.
Αλλά αυτά τα στοιχεία δεν είναι τα χειρότερα αν αναλογιστούμε τη δραματική επιδείνωση της ανεργίας των νέων (15-24 ετών), το ποσοστό της οποίας μέσα στο τελευταίο 12μηνο εκτινάχθηκε κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 64,9% (Μάιος), όταν τον Απρίλιο βρισκόταν στο 57,5%!
Αξίζει να σημειωθεί πως αν η αύξηση της ανεργίας τον Μάιο συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό το υπόλοιπο του έτους, τότε τον Δεκέμβριο η ανεργία θα έχει ανέλθει στο 32,5%! Δεδομένου όμως ότι έχει δηλωθεί επισήμως πως στο β' εξάμηνο θα ενεργοποιηθούν κάποια προγράμματα προσωρινής και μερικής απασχόλησης, το πιθανότερο είναι η ανεργία να κλείσει κοντά στο 30%.
Με την ανεργία να ξεπερνά τα επίπεδα που είχαν σημειωθεί στη Δύση κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης του '30, και ειδικά την ανεργία των νέων να έχει απογειωθεί σε επίπεδα κοινωνικής έκρηξης, είναι φανερό πως η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει και πρέπει να υπάρξει όχι μόνο επανεξέταση του συνόλου της οικονομικής πολιτικής, αλλά και σχεδιασμός παρεμβάσεων ειδικά για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης κατά τα πρότυπα των προτάσεων του Ινστιτούτου Λέβι (βλ. προτάσεις Δ. Παπαδημητρίου και Ρ. Αντωνοπούλου για σχέδιο Μάρσαλ), το οποίο πρόσφατα προέβλεψε ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 34% το 2016...
ΠΗΓΗ:enet.gr
Darum ist Hilfe für arbeitslose, unversicherte Griechinnen und Griechen dringend notwendig! 

Die "Griechenlandhilfe" (http://www.griechenlandhilfe.at/ ) hat bereits elf Tonnen an Spenden, Medikamente und dringend benötigtes medizinisches Gerät, in Krankenhäuser in Griechenland gebracht.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου